Πώς να διαλέξω μία αιώρα;

Ημ/νία Δημοσίευσης: 02/03/2012

Για να γίνει η σωστή επιλογή για μια αιώρα πρέπει να καταλήξουμε σε 4 βασικά ζητούμενα.

  • τον χώρο που θα χρησιμοποιηθεί μία αιώρα ή η βάση που θα τοποθετηθεί  ( απόσταση)
  • το μέγεθος της αιώρας που θέλουμε να αγοράσουμε
  • τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί η αιώρα
  • Τον τρόπο κατασκευής  της αιώρας

Χώρος τοποθέτησης

Υπάρχουν αιώρες που η χρήση τους είναι ιδανικότερη για εξωτερικούς χώρους, και άλλες αιώρες που είναι καλύτερες για εσωτερικούς χώρους ή για πιο προστατευμένους χώρους,  Οταν αναφερόμαστε σε εσωτερικόυς προστατευμένους χώρους χρήσης μια αιώρας, εννοουμε μεσα σε σπίτι, αλλα και σε βεράντες, κήπους, αυλές, που ειναι χώροι προστατευμένοι.

Εξωτερικοί χώροι τοποθέτησης , χρήσης μια αιώρας είναι δάση, κατασκηνωση, camping, ελεύθερο camping, παραλλίες, βουνά και πολλα άλλα ακομα σημεία, όπου μια αιώρα ταλαιπωρειται πιο πολύ από τα καιρικά φαινόμενα, υγρασια, βροχή, ζέστημ αλάτι, χώμα, σκόνη, κτλ..

Σημαντικό στοιχείο για την επιλογή μίας αιώρας είναι η διαθέσιμη απόσταση  ο διαθεσιμος χώρος χώρος, που έχουμε, για να τοποθετήσουμε την αιώρα. Αρα , πρέπει να λάβουμε υπόψην, το συνολίκό μήκος της απόστασης, το διαθέσιμο ύψος, καθώς και το συνολικό μήκος της αιώρας, όπου θα χρησιμοποιηθεί η αιώρα. Το συνολικό μήκος της αιώρας καθορίζει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος από τις προδιαγραφές της. Με άλλα λόγια σε γενικές γραμμές οι αιώρες είναι φτιαγμένες για να είναι άνετες και είναι ελάχιστες αυτές οι αιώρες που είναι κάτω από τα 3 μέτρα μήκος και συνήθως αυτές είναι μονές. Όλες οι υπόλοιπες αιώρες ξεκινούν από τα 3μέτρα και φτάνουν τα περίπου 4. 30 μέτρα ανάλογα με το μέγεθος τους. Ωστόσο αν θέλουμε να βάλουμε την αιώρα σε συγκεκριμένο σημείο , τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε την απόσταση των 2 σημείων και το ύψος που ειναι τα σημεία αυτά.

Αν υπάρχει βάση  Ξύλινη ή Μεταλλική τότε είναι σημαντικό να ξέρουμε την απόσταση μεταξύ των 2 άκρων της βάσης καθώς και οι προδιαγραφές της βάσης αυτής όσον αφορά τα κιλά που μπορεί να αντέξει. Συνήθως οι μεταλλικές βάσεις αντέχουν μέχρι 180 κιλά, και οι Ξύλινες σε καλή κατάσταση μέχρι 220 κιλά.   

Το μέγεθος της αιώρας

Αφού σιγουρευτούμε ότι ο χώρος που θα τοποθετηθεί η αιώρα είναι αρκετός ( ή η βάση για την αιώρα) , τότε μπορούμε να επιλέξουμε πόσο άνετη θέλουμε να είναι η αιώρα μας, ή για πόσα άτομα. Εκεί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα κιλά αντέχει η κάθε αιώρα , το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο κατασκευής της. Σε γενικές γραμμές ακόμα και οι πιο μεγάλες αιώρες αντέχουν μέχρι 200 κιλά, ωστόσο όμως οι Μεξικάνικες παραδοσιακές αιώρες αντέχουν μέχρι και 360 κιλά. Στην πραγματικότητα όμως όσο μεγάλη και αν είναι μία αιώρα είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουν να κάτσουν με άνεση πάνω από 4 άτομα. Μπορεί να κάτσουν άνετα μια οικογένεια που αποτελείτε από 2 ενήλικους και 2 παιδία.

Τρόπος χρήσης της αιώρας

Σημαντικό στοιχείο για την τελική επιλογή μιας αιώρας είναι το πώς θα χρησιμοποιηθεί. Το μέγεθος της αιώρας δεν προδιαγράφει ουσιαστικά τα άτομα που μπορεί να φιλοξενήσει, αλλά την άνεση που μπορεί να προσφέρει. Μια μεγάλη αιώρα δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που την χρησιμοποιεί να μπορεί να σκεπαστεί με αυτήν. Βεβαία μία οικογενειακή αιώρα μπορεί να φιλοξενήσει και να σκεπάσει με ευκολία 2 άτομα. Έτσι λοιπόν στην διαδικασία επιλογής μιας αιώρας θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε. Επίσης κάποιες αιώρες είναι πιο ζεστές από κάποιες άλλες  λόγο της κατασκευής τους  καθώς επίσης μερικές λόγο του μεγάλου όγκου τους είναι πιο δύσκολες στην μεταφορά , ειδικά για αυτούς που ταξιδεύουν με σακίδια ή μοτοσικλέτες και έχουν περιορισμένους χώρους αποσκευών. Σε γενικές γραμμές οι αιώρες με ξύλο, Spread Bars είναι πιο δύσκολες στην μεταφορά τους.

Τρόπος κατασκευής της αιώρας

Ο τρόπος κατασκευής της κάθε αιώρας προδιαγράφει σε έναν βαθμό και την χρήση της χωρίς βέβαια να απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη χρήση. Οι πλεκτές αιώρες είναι πιο ελαφριές και εύκολες στην μεταφορά, έχουν μεγάλη αντοχή και ελαστικότητα, δεν φθείρονται εύκολα, και ακόμα και αν βραχούν στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Είναι ιδανικές για χρήση σε κάμπινγκ και για την Θάλασσα. Ωστόσο όμως λόγο της πλέξης , αν και οι μεγάλες μπορούν να σε τυλίξουν, για να κοιμηθεί κάποιος πάνω τους χρειάζεται να έχει τουλάχιστον ένα σεντόνι ή ένα sleeping bag.

Από την άλλη οι αιώρες που έχουν την υφή του υφάσματος, είναι ιδανικές για ύπνο, και είναι εντυπωσιακές στην εμφάνιση τους. Ωστόσο όμως είναι δύσκολες στην μεταφορά τους , και μπορεί τις μεσημεριανές ώρες να αποδειχτούν αρκετά ζεστές. Και αυτές έχουν μεγάλη αντοχή , ωστόσο έχουν περιορισμό στα κιλά που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 200 κιλά και επίσης λερώνονται πιο εύκολα επειδή όλη η επιφάνεια τους είναι εκτεθειμένη. Βεβαία μεταξύ των 2 άκρων δηλαδή από την αιώρα με πλέξη, μέχρι την αιώρα με την υφή υφάσματος υπάρχουν στο ενδιάμεσο, πολλές άλλες τεχνοτροπίες που ο κάθε ένας μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.


Μισαραλίωτου 20 Κουκάκι - Ακρόπολη τκ 11742 | 5 λεπτα από Μετρό Ακρόπολη | Βρειτε μας στο Google Map  | Τηλ.: 6975 630049, 6977 501318 | 
Το Σπίτι της Αιώρας © 2023. All rights reserved. Developed by TotalWeb®