Η Iστορία της Aιώρας

Η Iστορία της Aιώρας

Η αιώρα έχει μια μεγάλη Ιστορία που εκτείνεται πάνω από 4.000 χρόνια. Οι Eυρωπαίοι θαλασσοπόροι και εξερευνητές ενθουσιάστηκαν από τον τρόπο της χρήσης αυτού του "κρεβατιού" λόγο της ευκολίας της χρήσης και της άνεσης που προσφέρει. Μέσα στα χρόνια, τόσο οι Ευρωπαίοι ( αλλακαι πολλόι άλλοι) στην προσπάθεια τους να αντιγράψουν την παραδοσιακή αιώρα,προς ωφελός τους, κατέληξαν  να κατασκευάζουν κακές αντιγραφές, με αποτέλεσμα, μία τόσο εύχρηστη και εντυπωσιακή κατασκευή, να χάσει όλη της, την φιλοσοφία και την αίγλη.

 Σε μία εποχή που η αναζήτηση για το αυθεντικό αποτελέι προτεραιότητα Το Σπίτι της Αιώρας ( La Casa De Hamacas)  ξαναφέρνει τις πραγματικές παραδοσιακές αιώρεςστο προσκήνιο.

 

 Μια ιστορική αναδρομή στην αιώρα

Η λέξη Hamaca το πιο πιθανό προέρχεται από την ονομασία του δέντρο "Hamack", του οποίου της ίνες χρησιμοποιούνταν αρχικά για την κατασκευή της αιώρας. Οι πρώτες αιώρες κατασκευάστηκαν από αυτό το υλικό από τους  Mayans στην Κεντρική Αμερική κατά το 2.000 π.χ. Ωστόσο το υλικό αυτό αντικαταστάθηκε από το μαλακό και μεγαλύτερης αντοχής υλικό το  cotton, όμως τα σχέδια και η μέθοδος παραγωγής της αιώρας παρέμεινε ο ίδιος.

Την αιώρα ανακάλυψαν οι Ισπανοί κατακτητές κατά την διάρκεια της Εισβολής τους στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, και αρχικά τις χρησιμοποίησαν σαν κρεβάτια για τα μέλη των αποστολών στα καράβια, που γυρνούσαν από τον λεγόμενο "Νέο Κόσμο".

Σύντομα και οι ανώτεροι αξιωματικοί "αντέγραψαν" την ιδέα, και λόγο της ανάγκης για οικονομία στον χώρο, παράλλαξαν την παραδοσιακή αιώρα σε κάτι που έμοιαζε με αιώρα, που ωστόσο είχε χάσει όλα τα χαρακτηριστικά της. Αυτό το κακό αντίγραφο αιώρας έχει παραμείνει στο μυαλό του κόσμου ακόμα και τώρα και έχει σαν αποτέλεσμα μιας κακής αντίληψης για την αιώρα, καθώς και ότι όλες οι αιώρες είναι ίδιες!! (Τεράστιο Λάθος) 

Το 1514, μετά από σχεδόν 30 χρόνια κατανόησης της ευρύτερης κουλτούρας της κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής, άρχισαν να εισάγονται στην Ευρώπη νέες λέξεις προϊόντα και κουλτούρες, που δεν είχαν ξανά ακουστεί στην Ευρώπη. Λέξεις όπως "exotica", "canoe", "smoking of Tabacco", "hamacas", άρχισαν να δημιουργούν Trends. Πάντως η Hamaca, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετά το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου το 1492.

"Οι ιθαγενείς κοιμούνται σε κρεβάτια που τα ονομάζουν "Hamaca" - αιώρα που μοιάζουν με ένα κομμάτι από ύφασμα που έχει και τις 2 άκρες ανοιχτές, και γερά δεμένες, σαν ένα δίχτυ φτιαγμένο από ίνες σχεδόν 3 – 4 μέτρα μακρύ. Στην άκρη του οι πολλές σχοίνινες απολήξεις  δημιουργούν έναν κόμπο, μια πλέξη, από όπου μπορεί να κρεμαστεί. Είναι καλά κρεβάτια, και καθαρά, και αφού ο καιρός είναι ζεστός, αυτοί δεν χρειάζονται κανένα άλλο κάλυμμα παρά μόνο την ίδια την αιώρα και επίσης είναι εύκολη στην μεταφορά και στην τοποθέτηση.
(Gonzalo Fernandes De Oviedo y Valdes, Seville, 1535)

Μια άλλη ερμηνεία  πού αναφέρεται στην χρήση και από πού προέρχεται η λέξη "Hamacas" αναφέρει ότι η λέξη προέρχεται από την Φυλή Taino, της Αιτής, της διαλέκτου Arawakan, που σημαίνει "δίχτυ", και σαν τεχνική χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή διχτυών για ψάρεμα.

Οι λόγοι που οι αιώρες έγιναν τόσο δημοφιλής στις χώρες τις κεντρικής Αμερικής ήταν εξαιτίας του χαρακτηριστικού τους, να παρέχουν ασφάλεια, από έντομα, φίδια, αλλά ακόμα και μεταδοτικές αρρώστιες. Τοποθετώντας το ιδιόμορφο αυτό κρεβάτι, να αιωρείται πάνω από το έδαφος, δεμένο σε δύο δέντρα, οι Ιθαγενείς ήταν καλύτερα προστατευμένοι,  από επιθέσεις ζώων, δαγκώματα φιδιών και εντόμων, δημιουργώντας ένα απαραβίαστο χώρο,  που παρείχε ασφάλεια  ιδανικό για ξεκούραση και ύπνο.

 

 


Μισαραλίωτου 20 Κουκάκι - Ακρόπολη τκ 11742 | 5 λεπτα από Μετρό Ακρόπολη | Βρειτε μας στο Google Map  | Τηλ.: 6975 630049, 6977 501318 | 
Το Σπίτι της Αιώρας © 2024. All rights reserved. Developed by TotalWeb®